Ελαιόλαδο: Ιδιότητες, Διατροφική Αξία και Οφέλη για την Υγεία

5 Μαΐου, 2020 0
olive-oil-brown-wooden.jpg

Το ελαιόλαδο αποτελεί μία από τις πρώτες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιήθηκε από τους μεσογειακούς λαούς τόσο στη διατροφή όσο και στην ιατρική και την κοσμητολογία, ως φάρμακο και καλλυντικό. Σήμερα, λόγω των ιδιαίτερων ευεργετικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του και της συμβολής του στην πρόληψη πολλών ασθενειών, εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επιστημονικό κόσμο, τους επαγγελματίες υγείας και τους καταναλωτές.

Αποτελεί βασικό πυλώνα της Μεσογειακής διατροφής και βρίσκεται σε πάρα πολλά πιάτα και συνταγές της Ελληνικής κουζίνας. Λαοί που έχουν το ελαιόλαδο τακτικά στη διατροφή τους είναι από τους πιο υγιείς κατά κανόνα.

Η διατροφική αξία, από 100 γραμμάρια ελαιόλαδο, είναι ως εξής:

  • Κορεσμένα λιπαρά: 13.8%.
  • Μονοακόρεστα λίπη: 73% (τα περισσότερα εκ των οποίων ολεϊκά οξέα 18 ανθράκων).
  • Ωμέγα-6: 9.7%.
  • Ωμέγα-3: 0.76%.
  • Βιταμίνη E: 72% of the RDA.
  • Βιταμίνη K: 75% of the RDA.

Το ελαιόλαδο είναι το μόνο λάδι που προέρχεται από ολόκληρο φρούτο και όχι από σπόρους. Το λάδι ελιάς είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι φαινόλες. Αποτελέσματα πολλών εργαστηριακών επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών έχουν δείξει ότι το καλής ποιότητας ελαιόλαδο συμβάλλει στα εξής:

– Έχει την ιδιότητα να μειώνει στο αίμα την LDL “κακή” χοληστερόλη και να αυξάνει την HDL “καλή”, αποτρέποντας την αθηρωμάτωση και τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

– Στη σταδιακή πέψη των υδατανθράκων και την αποφυγή της γρήγορης  αύξησης της γλυκόζης στο αίμα, δρώντας ευεργετικά κατά του διαβήτη.

– Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στη δομή των οστών του εγκεφάλου και του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.

– Ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα, βελτιώνει τη πέψη & βοηθά την καλή λειτουργία του εντέρου.

– Περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την κυτταρική γήρανση και την οστεοπόρωση.

– Εμποδίζει την ανάπτυξη χολολιθιάσεων και προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα

– Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία

– Περιέχει φυτοχημικά συστατικά ικανά να πυροδοτήσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

– Συμβάλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους

– Συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος στα βρέφη (όταν καταναλώνεται από τη μητέρα κατά τον θηλασμό),

Έτσι, ο εμπλουτισμός της καθημερινής μας διατροφής  με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας σε συνδυασμό, βέβαια, με μια ισορροπημένη διατροφή. Γενικώς, το λεγόμενο “παρθένο ελαιόλαδο” είναι φυσικό προϊόν, χωρίς επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.