Σταφύλι – Τα οφέλη στην υγεία μας

5 Μαΐου, 2020 0
0-02-05-f3e3feefa09a07ea5f5ac75898acd54be5595482d810b811fc9d7c8a8badff6f_5e83a0e8__.jpg

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinif- era), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται και στη Βίβλο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του (από τη Βικιπαίδεια).

“Πίνοντας ήλιο Κορινθιακό διαβάζοντας τα μάρμαρα, δρασκελίζοντας αμπέλια θάλασσες” (Οδυσσέας Ελύτης)

Στον ελλαδικό χώρο καλλιεργούνται αμπέλια για χιλιάδες χρόνια, από ευρήματα και αναφορές γνωρίζουμε πως τα πρώτα δείγματα αμπελοκαλλιέργειας χρονολογούνται ακόμη και στο 3.000π.Χ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα  θέση στα συμπόσια των αρχαίων, ενώ η Βίβλος αναφέρει ότι το καλλιεργούσαν τον καιρό του Νώε.

Τα σταφύλια είναι ένα απολαυστικό φρούτο αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μοναδική πηγή βιταμινών και οι εδικοί τα συστήνουν για μακροζωία και αποτοξίνωση.

  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο.
  • Οι ανθοκυανίνες, οι πολυφαινόλες και η κουερσιτίνη που περιέχονται στο σταφύλι, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, μειώνουν τις φλεγμονές και ασκούν αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Θεωρείται εξαιρετικά αποτοξινωτική τροφή, η οποία καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και αυξάνει τη διούρηση, βοηθώντας  έτσι στην αποβολή των τοξινών.
  • Ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωση σταφυλιών (ελληνικές ποικιλίες) με την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού μειώνει τη χοληστερίνη και επομένως προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Το σταφύλι χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση, κυρίως σε αντιγηραντικές θεραπείες προσώπου, σώματος και μαλλιών.

Από το βιβλίο του dr. Βernard Jensen («Τροφές που θεραπεύουν», εκδ. Διόπτρα), σχετικά με το σταφύλι και την θεραπευτική του αξία, μας αναφέρει:

  • Η θεραπευτική αξία του φρούτου αυτού οφείλεται στην ποσότητα του μαγνησίου που περιέχει. Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία των εντέρων.
  • Και τα σταφύλια είναι θαυμάσια για την αναπλήρωση του μαγνησίου. Το σταφύλι είναι ευεργετικό για τον καθαρισμό του συκωτιού και τη λειτουργία των νεφρών.
  • Τα σταφύλια αλκαλοποιούν το αίμα. Εξάλλου περιέχουν πολύ νερό κι έτσι προσθέτουν υγρά που είναι απαραίτητα για την απέκκριση σκληρυμένων αποθεμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν εναποτεθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
  • Είναι θαυμάσια για τα νεφρά και την κύστη και πολύ καταπραϋντικά για το νευρικό σύστημα.
  • Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε σταφυλοσάκχαρα προσφέρουν άμεση ενέργεια.

Επιτρέπεται στη δίαιτα;

Πολλοί θεωρούν ότι το σταφύλι δεν έχει θέση στη δίαιτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως. Ένα μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες, όσες δηλαδή 2 άλλα μεγάλα φρούτα. Μπορείτε λοιπόν να το καταναλώσετε άφοβα και στο πλαίσιο μιας διατροφής  για απώλεια βάρους.

Τέλος, από το σταφύλι παράγονται πολλά αγαπημένα υποπροϊόντα,  όπως το κρασί, το ξύδι, ο μούστος, το πετιμέζι και πληθώρα άλλων. Επίσης αποτελεί βασικό συστατικό πολλών εδεσμάτων της παραδοσιακής και μεσογειακής κουζίνας.