Σύκα: Πηγή βιταμινών και απόλαυσης

5 Μαΐου, 2020 0
fig-food-fresh-1200x800.jpg

Τα σύκα δεν είναι μόνο απολαυστικά, αλλά είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά. Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών. Από μία μόνο μερίδα των σύκων (3-5 νωπά ή αποξηραμένα) παρέχονται περίπου 4g φυτικών ινών, καθιστώντας τα έναν εύκολο τρόπο για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μας.

Τα οφέλη της κατανάλωσης σύκων για την υγεία περιλαμβάνουν την καλύτερη της λειτουργίας του εντέρου, λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών. Επίσης είναι από τα πιο ιδιαίτερα αλκαλικές τροφές, καθιστώντας τα χρήσιμα για την εξισορρόπηση του pH του σώματος. Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου που βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα σύκα είναι ένα από τα γλυκύτερα τρόφιμα του καλοκαιριού, που προσφέρονται είτε σαν φρούτο είτε σαν ένα από το πιο απολαυστικά γλυκά εδέσματα. Με φυσική γλυκιά γεύση, αρωματικά και σαρκώδη τα σύκα τα απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο για αιώνες.

Στην αρχαία Ελλάδα, τα σύκα καταναλώνονταν από τους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων ως τρόφιμο δυναμωτικό και βοηθητικό για καλύτερη απόδοση  και προσφέρονταν στους νικητές, όπως και οι δάφνες. Επίσης, αποτελούσαν βασική τροφή κατά το δείπνο των αρχαίων Αθηναίων.

Για τους Κινέζους, τα σύκα χρησιμοποιούνται για χρόνια σαν φαρμακευτικά σε σούπες. Αναφορά του δέντρου της συκιάς έχει γίνει ακόμη και στο βιβλίο της Γένεσης, στην Αγία Γραφή, όπου ο Αδάμ και η Εύα χρησιμοποιούνται φύλλα συκής για να καλύπτουν το σώμα τους.

Σήμερα, οι άνθρωποι απολαμβάνουν φρέσκα σύκα από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς και τα ξερά σύκα όλο το χρόνο.

Προτάσεις κατανάλωσης

Τα σύκα είναι πολύ νόστιμα και καταναλώνονται ευχάριστα μόνα τους. Χρησιμοποιούνται όμως και για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού καθώς και μαρμελάδας. Μπορούν να προστεθούν και σε διάφορες σαλάτες δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη γεύση. Υπάρχουν επίσης και πολλές συνταγές, στις οποίες τα σύκα μαγειρεύονται με κρέας ή χρησιμοποιούνται σε σάλτσες για το φαγητό.