Βιοδυναμική γεωργία – Δεν είναι απλά ένας οικολογικός τρόπος παραγωγής

15 Αυγούστου, 2020 0
biological-elaiones-dimas.jpg

Σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας, ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται από κοινού με την Γη.

Η βιοδυναμική γεωργία δεν είναι απλά ένας οικολογικός τρόπος παραγωγής τροφής αλλά μια φιλοσοφία με στόχο την εξυγίανση του εδάφους, της Γης και του ανθρώπου.

Αρκετά πριν να γίνει κοινά γνωστή η έννοια της «οικολογίας», ο φιλόσοφος Ρούντολφ Στάινερ έσπειρε την ιδέα το αγρόκτημα να θεωρείται ως ένας ζωντανός οργανισμός προσαρμοσμένος στις τοπικές συνθήκες.

Οι οκτώ διαλέξεις του το 1924 έδωσαν το ερέθισμα σε αρκετούς γεωργούς, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει τότε τον αυξανόμενο εκφυλισμό των καλλιεργιών, ώστε να αναζητήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη του φυσικού μας κόσμου.

Σήμερα υπάρχει ένα δίκτυο οργανισμών ανά τον κόσμο που πιστοποιούν μια Βιοδυναμική καλλιέργεια ή εκτροφή, οι οποίοι συγκροτούν την Demeter International με ενιαίες και αυστηρές προδιαγραφές.

Ο παραγωγός είναι ανοιχτός σε μία ολοκληρωμένη άποψη του φυσικού κόσμου, ο οποίος επεκτείνεται πέρα από τη γνώση των φυσικών επιστημών. Το φεγγάρι, ο ήλιος και τα άστρα, καθώς και τα ειδικά Βιοδυναμικά παρασκευάσματα, απελευθερώνουν και αναζωογονούν τις δυνάμεις της ζωής. Στα Βιοδυναμικά κτήματα δεν υπάρχει καμία θέση για χημικά και συνθετικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα. Στη Βιοδυναμική γεωργία υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του εδάφους, των ζώων, των φυτών και των πλανητών.

Τα προϊόντα έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροκτήματος, τη δική τους ταυτότητα. Αυτό εκφράζεται με καλή γεύση και άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες.